woensdag 23 maart 2011

Piepkuikens en pasta met saus


Afgelopen weekend ben ik weer eens gaan BBQ'n. Zal eens tijd worden! De laatste keer was in de vrieskou en nu dacht ik dat het met het mager maart zonnetje erbij een stuk aangenamer zou worden....mmwaahh! Ik moest toch nog even het drakenvuurtje aansteken! Marjolein lette op het vuur, dus dat bleef lkkr warm (zenx honey!).
Zaterdag had ik lekkere recepten. Garnalen omwikkeld met een blaadje basilicum en een plakje bacon op een prikkert en ge-BBQ-ed. Plus daarna een lekker Blauwhoender kippeborst gevuld met gedroogde tomaat en mozarella, ook op de Que. Gepikt van Goeroe Marc (zijn 100ste blog!), maar o zo lekker!!  Kijk hieronder maar eens.....



En zondag..was het tijd voor de piephaantjes die we op de Lindenmarkt hadden gekocht! Stukje citroen en een takje rozemarijn in the bud, c'est tout! De grootste uitdaging was dit keer om die vermaledijde briquettes aan te steken. En om ze aan te houden! Maar goed..op de briquettes heb ik een handvol pecan woodchips gelegd, daarover het rooster en daarop de haantjes. Tijdje laten roken en (omdat het toch weer niet helemaal goed ging) af gebakt in de oven bij
160 gr C.
Dat ziet er dan zo uit:    VOOR                                                                            NA













Best lekker hoor. De rooksmaak van de woodchips was behoorlijk aanwezig, daar moet je wel van houden.
Erbij hadden we en lekker pasta saus met verse pasta. Voor de saus:
Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak daar op laag vuur 50 gr spekreepjes in. Voeg een uitje, teentje knoflook, klein worteltje en een halve stengel bleekselderij (alles fijngesneden) toe. Bak dit ca. 5 minuten mee. Voeg hierna een kilo grofgesneden trostomaten toe, een laurierblaadje en een paar takjes thijm. Schenk 200ml gevoltefond erbij en breng het tegen de kook aan. Laat dit ca. 45 minuten zachtjes koken. Pureer de saus in een keukenmachine, voeg 1 el balsamicoazijn en zout en peper toe.
Dit is een erg lekkere pasta saus! Dus zeker een keer maken hoor!!! 





zondag 20 maart 2011

Polpettone con uova sode

De Slaapfabriek in Teuge kan ik iedereen aanraden als je een keer er tussenuit wilt. Dit ontbijthotel ligt naast vliegveld Teuge, alleen heeft het niets weg van slapen naast de 5de baan in de polder. Op vliegveld Teuge landen geen Jumbo's of Boeiings. De Slaapfabriek heeft 12 mooie kamers, allemaal verschillend van stijl veelal met een bad of luxe douche. Het complex heeft een grote ontbijtkamer met keuken. Ik was daar vanwege een terugkom tweedaagse van de Esan directeursopleiding. Wij waren met elf man/vrouw en voor de donderdagavond zou iedereen een gedeelte van de maaltijd klaarmaken. We hebben heerlijk gegeten en bijgekletst.
Ik had gekozen voor een Italiaans gehaktbrood "Polpettone con uova sode" een recept van Manuela Dansing-Gansser (zij schrijft hele mooie kookboeken). De verrassing van het gehaktbrood zijn de hardgekookte eieren, die erin zitten. Het gehaktbrood kun je gewoon maken in een bakblik, maar met mijn tik voor mooie schalen, heb ik het gehaktbrood gemaakt in een patéschaal. Dit is het recept: Bak op hoog vuur, 1 grote ui gesnipperd, 2 tenen knoflook geperst, 2 stengels bleekselderij in plakjes, 1 winterwortel in plakjes en 10 salieblaadjes en 1 takje rozemarijn fijngehakt, totdat de groenten een beetje bruin kleuren. Voeg dan 150 ml Oloroso sherry toe en kook het geheel zo'n 2 minuten. Meng in een grote kom 400 gr kalfsgehakt, 400 gr rundergehakt en 400 gr varkensgehakt met zout en peper en het gebakken groentemengsel. Voeg 2 eieren toe en paneermeel (of geweekt brood). Ik gebruik altijd paneermeel dat ik zelf maak van oud gedroogd brood, het lekkere daarvan is dat ik allerlei soorten brood door elkaar meng. Meng alles goed. Vet een langwerpige vorm in en bekleed de vorm met plakken ontbijtspek. Doe dan 1/3 van het gehaktmengsel in de vorm en druk goed aan. Verdeel dan beenham in blokjes gesneden over de laag gehakt (ongeveer 150 gr) en schik hierop 6 hardgekookte eieren. Verdeel de rest van het gehaktmengsel over de eieren, zodat ze goed bedekt zijn. Vouw het spek over de bovenkant. Bak het gehaktbrood op de onderste richel van de oven in 50 minuten gaar op 220 gr C. 

Je kan het gehaktbrood goed van te voren klaarmaken. Het kan koud gegeten worden, maar ook een beetje opgewarmd. Lekker als hoofdmaaltijd of bij de lunch op lekker
brood.








zondag 13 maart 2011

Ananasjam en Tritt met ras el hanoutkip

Ik geloof dat het eindelijk weer lente wordt. Er was nog geen zon, maar de temperatuur was aangenaam. En dan wil ik meteen de tuin weer in. De planten en potten uit het noppenfolie halen en de dode bladeren en onkruid verwijderen uit de border. Kortom een heerlijke zondag. We hebben ananasjam met kruidnagels gemaakt en een Marokkaans kipgerecht voor ’s avonds uit het kookboek “Arabia” van Merijn Tol en Nadia Zerouali.


De ananasjam is vrij simpel te maken. Ik had schoongemaakte verse ananas meegenomen van de markt in Haarlem. De ananas (1250 gr) snijd je in kleine stukjes en doe je samen met geleisuiker (500 gr) en kruidnagels (1 el) in een pan en breng je aan de kook. Het geheel even 3 minuten flink laten koken en dan overgieten in schone potjes. Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 à 4 potjes.
Dan het kipgerecht. In het kookboek wordt vermeld dat het recept officieel een gerecht is voor een vrouw die net bevallen is, om aan te sterken. Je hebt een biologische kip in stukken nodig. Ik heb kipfilet genomen van Marqt (Haarlem, Gedempte Oude Gracht en in Amsterdam op de Overtoom), een heerlijke winkel met allemaal regionale producten.Wrijf de kip in met 3 el ras el hanout, een beetje saffraan, zout, peper en wat olijfolie. Snijd 3 uien, 2 tenen knoflook en een half bosje peterselie fijn. Verhit olie in een braad/stoofpan en bak de uien, knoflook en peterselie 10 minuten op laag vuur. Voeg dan de kip toe en bak deze rondom bruin. Voeg een half kippenbouillonblokje en 500 ml heet water toe. Breng aan de kook en laat de kip 20 minuten stoven. Na 20 minuten voeg je 4 pastinaken, 4 meiknolletjes en 4 aardperen in stukjes toe. De aardperen (topinamboer), of zoals wij ze thuis noemen Uruk Hai (omdat ze zo lelijk zijn en doen denken aan de monsters uit In de ban van de Ring, zijn wat lastig te vinden. Ik vond ze bij Marqt.
 Het geheel moet nu nog 25 minuten stoven. Wij hebben het kipgerecht gegeten met Turks brood, maar het recept geeft aan dat ze in Marokko gegeten worden met rgraif, een soort pannenkoekenbrood. Het gerecht is ietwat kleurloos, omdat alle groenten wit is, maar was lekker en deed een beetje denken aan groentensoep.



zondag 6 maart 2011

Pecan-chocolade zondag

Het leven van een keukenprinses gaat niet altijd over rozen. De pecan-chocoladetaart was de uitdaging van deze zondag. Maar dan moet je niet ook nog willen golfen, power-pointpresentatie maken, recepten uitzoeken en inplakken en witte bonen in de week zetten. Kortom er brak een beetje paniek uit . Het deeg voor de taart wilde niet samenklonteren tot een bal en na de rustperiode in de koelkast was hij niet uit te rollen. Dan maar met de hand verdelen over de taartbodem. Ha, toen wilde de melkchocolade niet smelten, gelukkig had ik nog pure chocolade (72% cacao) die wel smolt. De taart moest voorgebakken worden met een blinde vulling. Nadat de voorgebakken bodem uit de oven op het fornuis werd gezet, vatte het bakpapier vlam. Kon er nog meer misgaan, nee behalve dan dat de witte bonen, na 1 nacht weken, bijna droogkookten. Je zou het niet zeggen, maar we hebben heerlijk gegeten en de smaak van de pecan-chocoladetaart, daar word je echt gelukkig van.
Voor het deeg neem je: 250 g bloem, 110 g poedersuiker en 110 g ongezouten boter in blokjes. Met de keukenmachine meng je dit kort tot het lijkt op broodkruim. Dan voeg je 1 ei toe en laat je de machine kort draaien tot zich een bal vormt (niet dus). Ik heb 1 ei extra toegevoegd. Wikkel het geheel in plasticfolie en leg in de koelkast voor een half uurtje.
Rol het deeg uit tot een ronde lap (niet dus), maar verdeel het deeg in de taartvorm. Zet nog even een half uurtje in de koelkast. Bak de deegbodem met blinde vulling op bakpapier 10 minuten voor op 180 gr C. Ondertussen kun je de vulling maken met 45 g zachte boter, 125 g lichtbruine basterdsuiker en 150 ml golden syrup door elkaar kloppen dan 3 eieren toevoegen, 1 tl vanillearoma, 110 g gesmolten melkchocolade (veel succes bij het smelten) en 200g gehakte pecannoten. Schenk de vulling over het deeg en bak nog 30 minuten in de oven.



Pasta Baby

Eigenlijk is verse pasta maken een ontzettend leuk werkje, je moet er alleen even de tijd voor nemen. Eerst het deeg maken/kneden danlaten rusten in de koelkast en na zo’n anderhalf uur kun je gaan draaien. In onze vorige keuken was dat een werkje voor de hele familie. Iemand die de pastamachine vast moest houden, iemand die draaide en iemand die het deeg begeleidde. Maar in deze keuken kan de machine vastgezet worden aan het aanrechtblad en met een beetje geduld kan je draaien en deeg begeleiden tegelijk. Laura en Janet vinden het jammer dat ze niet meer nodig zijn, want wat is er leuker dan met z’n drieën onder het meel zitten en tagliatelle te drogen hangen aan pollepels en keukenkastjes. Ik bedacht mij dat de verse pasta in de Italiaanse winkel gewoon in nestjes in een bakje ligt en niet hangt, dus dan kan dat thuis ook.
Voor verse pasta is het handig om speciaal meel te gebruiken “Tippo 00” te koop bij de Turkse Supermarkt of Italiaanse winkel. Op 100 gram meel neem je 1 biologisch ei of 2 eidooiers. Voor 4 personen heb je ongeveer 500 gram meel en dus 5 eieren nodig (ik heb 4 eieren en 2 eidooiers gebruikt, een soort mix dus). De meel stort ik in een bergje op het aanrechtblad en de eieren schenk ik in een kuiltje in het midden. Met een vork begin ik het meel door het eiermengsel te roeren en op een gegeven moment ga ik mijn handen gebruiken. Dat lijkt in het begin een geklieder maar na geduldig kneden wordt het echt een samenhangende massa. Goed kneden en dan de deegbal een half uurtje in folie in de koelkast laten rusten. Dan begint het leuke werk, draaien. Van de deegbal neem je een plakje deeg en rolt dit door bloem, daarna volgens de gebruiksaanwijzing van de pastamachine door de rollers begeleiden. Je moet er wel voor zorgen dat de deegplak steeds door bloem gehaald wordt. Ik heb de pasta te drogen gelegd op een schone theedoek.
 Het recept was verder lekker simpel, pasta koken en opdienen met een tomatensalade, verse (zelfgemaakte) pesto en geraspte Parmezaanse kaas.