zondag 26 juni 2011

Grilled kip fajitas

Fajitas zijn zoals jullie wel weten van Mexicaanse origine. Dus...hot!! Of zoals op een duits geschreven kruidenpotje staat: "Sauscharf!". Let dus op wanneer je dit recept gaat maken. Ikzelf zou een volgende keer minder chilipoeder gebruiken.
Maak een mengsel (rub) van de volgende specerijen: 2 eetlepels chilipoeder, 1 eetlepel gerookte paprika, 1 eetlepel(tje) zout, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, halve theelepel cayennepeper en een halve theelepel gemalen komijn.
Snijd twee (liefst biologische) kippenborsten in blokjes van 1bij 1 cm. Strooi de rub over de kippenblokjes en zorg dat het mengsel gelijkmatig is verdeeld. Schuif de kip op een spiesje.
Snijd twee uien in partjes. Maak twee rode paprika's en twee groene pepers schoon. Snijd ze in repen.
Ondertussen staat de BBQ al lekker te loeien. Leg de groenten in een grillpan (een met gaatjes, dat is lekkerder voor de smaak van de groenten!), beetje olijfolie erop en grill ze op de BBQ. Wanneer ze bijna klaar zij leg de kipspiesjes erop. Draai ze regelmatig en in 10 minuten gaar. Schuif de groenten in de pan opzij en breng de kippenblokjes van de spiezen in de grillpan om het hele goedje warm te houden. Warm een mais tortilla op (Appie heeft erg goede!) en leg hierop wat groente, kip en een schepje zure room. erg lekker met mais..... Que Aproveche!

zaterdag 18 juni 2011

Gerookte zalm met whisky

Het zal weer eens niet, hoor ik onze trouwe blog volgers denken: een recept met Whisky! Op zich helemaal niet raar, hoor. Zeker niet wanneer er vis, en in het bijzonder zalm, bij betrokken is.
Ik had eens ergens op het wereldwijde iets gelezen over het roken van zalm in de Weber, op een cederhouten plankje, met wat appelhout als rookhout. Dat leek mij van de week een goed idee, maar dan moest er nog wel een special bij komen. Dat werd dus een mix van olijfolie, een vis kruiden mengsel (maar wat zwarte peper, gemalen mosterzaad, knoflook, chilipoeder en zout doet het ook goed) en..... whisky. Mijn laatste aanwinst: een Tobermory uit 1995, cask strength (51.5%). Niet te kinderachtig 1 op 1 gemengd met de olijolie. Even net als bij een vinaigrette goed door elkaar kloppen.
Onze visboer in Toolenburgh sneed een vers stuk zalm voor ons af, met vel en al. Voor twee personen een moot van ca.  300 gram.

Bereid de Weber voor op in indirect grillen. (Niet teveel water in het bakje eronder doen, anders wordt het erg vochtig). Plankje en houtchips hebben natuurlijk al een uurtje of wat in het water gelegen  (volgende keer ook in whisky dompelen ?, mmmmmm....). Strooi je houtchips over de kolen. Ik had net bij american food 4u appel wood chips gekocht. Dat schijnt het goed te doen bij vis.
Leg de zalm met de huid naar onder op het plankje en dat op de grill. Bestrijk de zalm met het olie/ whisky mengsel doe de deksel op de grill.
Na zo'n 10 minuten "mob" je nog een keer met de vloeistof en na 10 minuten nog een keer. Omdat de grill niet te heet wordt duurt het wat langer dan je denkt, dus "mob" gewoon na 10 minuten nog een keer! Het komt de smaak meer dan ten goede.
Mar had ondertussen venkel in de oven klaargemaakt volgens een recept van Jamie. Een prachtige combi. En de zalm, tsja, we proefden dat het vers was afgesneden en de mob was er prachtig ingetrokken.
Incredibly good food this is.

donderdag 16 juni 2011

Burgers met coleslaw

Geinspireerd door de Jalapenoburgers van BroadcastMarc, wilde ik ook weer eens hamburgers maken. En ik had toch tijd, dus dan ook maar mayonaise zelf maken en coleslaw.
Ziehier het resultaat van een middag koken. De keuken leek wel een slagveld.
Zelf mayonaise maken mislukte in het verleden nog weleens, dan ging hij schiften. Maar dacht ik, met mijn magimix moet het dit keer zeker lukken. Mooi niet, weer schiften. Maar wat ik nu heb en toen niet, is: internet, dus googelen op geschifte mayonaise en daar stond het antwoord. Resultaat een mooie lekkere mayonaise (Janet en Annet prefereerden de pot Calvé). Het grote geheim is de snelheid waarmee je de olie toevoegt.
Een recept voor mayonaise is altijd wel te vinden en je kan hem zelf op smaak brengen met mosterd, zout en peper.
Voor de coleslaw neem je witte kool in smalle reepjes gesneden, een paprika in blokjes en een paar worteltjes geraspt. De groente meng je met gelijke delen mayonaise en yoghurt en flink wat druppels tabasco, zout en peper. Even de smaken laten intrekken en smullen maar.


Marc had op zijn blog geschreven over Jalapenoburgers. Die heb ik geprobeerd na te maken. Gehakt mengen met Jalapenopepers uit een potje (lekker veel, anders proef je ze niet terug) en een scheut BBQ saus, gesnipperd uitje, 1 ei en gedroogd broodkruim en wat kruiden naar eigen smaak. Even op de BBQ met zelfgebakken frietjes, leek het een heuse Amerikaanse maaltijd. O,ja Marc de rosé smaakt er inderdaad lekker bij.



woensdag 15 juni 2011

Simply red and the Nutcracker

Het leuke aan vakantie is de tijd voor koken. Maar deze vakantie moet ik tijd besteden aan het schrijven van een schoolplan en oefenen op de golfbaan, want dat GVB moet er nu toch echt een keer van komen. Dus dinsdagavond verse Tomatensoep en omdat het een hoofdgerecht is, ietwat vulling erin. Het recept komt uit een oude Delicious van 2 jaar geleden uit het Italië nummer. Heel simpel. Fruit 2 fijngehakte teentjes knoflook. Dan voeg je 2 blikken tomatenblokjes toe en 6 fijngesneden halfgedroogde tomaatjes, een laurierblaadje en 250 ml bouillon (kippen of groente als je voor vegatarisch gaat). Laat het geheel 15 minuutjes zachtjes koken, zodat het wat indikt. Laat licht afkoelen en pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper en warm hem weer even op. De soep is lekker met gevulde deegwaren zoals tortellini of merluzza en wat pesto (in mijn geval mesto, zie recept met aubergine) en lekker brood.


Oké, Simply red is de tomatensoep, maar waar staat the Nutcracker dan voor?
Afgelopen zaterdag vierde Laura haar 25ste verjaardag en dan daar kwam dit blog ook ter sprake. Rowinda (vriendin van Laura) vroeg of pecannotentaart er ook opstond. We hadden die laatst heerlijk gegeten met ijs, terwijl we naar Dan Karaty zaten te kijken met The Ultimate Dance Battle. Hij stond er nog niet op, maar ik was het wel van plan, dus alsnog. Rowinda speciaal voor jou.
Eerst kneed je deeg van 250 g bloem, 50 g suiker, 125 g ongezouten boter in kleine stukjes, het vanillemerg uit een vanillestaafje, 1 ei en een scheutje melk. Laat het deeg 30 min rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna uit voor een ingevet bakblik en laat het weer 30 min rusten. Bak de bodem dan 10 min in een oven van 180 grC met een blinde vulling. Voor de vulling heb je 450 g pecannoten nodig (ongebakken, anders worden ze dubbel gebakken). Hak de helft van de noten fijn, meng dit met 3 eieren, 175 g rietsuiker, 1 tl kaneel, 100 ml golden syrup, 50 g gesmolten boter en 50 ml bourbon. Voeg als laatste de hele pacannoten toe. Schenk het mengsel op de deegbodem en bak nog 30 min op 180 grC in de oven. Heerlijk met een bolletje ijs. Geen makkelijk recept, maar zeer de moeite waard, zeker met een dansshow en Dan Karaty is it absolute heaven. 

zaterdag 11 juni 2011

Kotelet met framboos, blue stilton en pistache.

Wat kan het leven roch mooi zijn! Even knutselen met frambozen en een karbonade en by Jove, wat een fijn resultaat. Volgt nu dus een recept voor aan een zomerse dis.
Koop bij je slager een paar mooie ribkarbonades (je weet wel, die karboos met verschillende kleuren vleesch), bij Appie langs voor de frambozen, pistachenootjes, thym en wat tomaten. Verder heb je nog knoflook, zout en peper nodig. Oh ja, vergeet de blue stilton (of gorgonzola) niet!
Hak de thym fijn (!), verkruimel wat kaas (niet te kinderachtig!), hak een stapeltje gepelde pistachnootjes, wat peper en zout en meng dit met lekker wat frambozen. Het wordt een beetje een rommeltje, maar je ziet nu al dat dat heerlijk gaat smaken.
Van tevoren heb ik in de karbonade voorzichtig een "zakje" gesneden waar wat van het mengsel in geduwd kan worden. Hoe groter dat zakje hoe lekkerder het zal worden.
Na het vullen sluit je zakje met eeen prikker of met slagerstouw.
Dan...was een een aantal tomaten om die EHEC eraf te krijgen. Halveer ze en leg ze met de open gesneden kant naar beneden naast elkaar in een grilpan. Crush een zestal tenen knoflook een bak deze kort aan in een flinke scheut olijfolie zodat de smaak van de knoflook in de olie trekt. Wat Parmezaanse raspen en wat thym fijnhakken.
Ondertussen staat die BBQ al ruim te loeien natuurlijk. O, wat een feestje weer als de tomaten erop gaan en zacht sputterend bruin worden. Tomaten draaien, bedruipen met knoflookolie, wat Parmezaanse en thym erop en nog even op de BBQ laten staan.
De gevulde karbonades liggen alweer een minuut of vier op de BBQ. Elke kant zo'n vier minuten. Mag iets langer, maar laat ze niet te droog worden.
Tsja, en dan alles op een bord scheppen met wat gebakken aardappels. Wat een feest, wat een geluk. De smaak van de frambozen samen met de Stilton en de nootjes is ongekend. Gewoon een keer doen dus!!

NB: ook al is het een heel verhaal, zelfs ik (niet eeen van de snelste) was er in een uur mee klaar. Dus laat je vooral niet weerhouden door mijn uitvoerige schrijfstijl. SUC6.

zondag 5 juni 2011

I amsterdam

 

Pijn in mijn billen van het fietsen. Maar het was heerlijk. Afgelopen Hemelvaartweekend hebben we in het huisje van mijn zus gezeten in de Jordaan. Woensdagmiddag na het werk ben ik met de fiets naar Amsterdam gegaan. Jan-Willem kwam later, want hij moest langer werken. In Amsterdam aangekomen allereerst maar eens neergestreken op 1 van de mooiste terrasjes aan de Lijnbaansgracht bij wijnlokaal Mulliners.

Bij Mulliners heb je keus uit een aantal wijnen per glas en de Rueda uit Spanje was zalig. Mulliners is voor ons een beetje jeugdsentiment, want dit wijnlokaal zat er al toen wij 30 jaar geleden gingen stappen en dezelfde man (waarschijnlijk de eigenaar) loopt daar nog steeds rond.
 's Avonds hebben we gegeten bij De Zagerij op de Westerstraat. Lekker buiten op het terras.
De volgende dagen was het natuurlijk ontzettend mooi weer en hebben we Amsterdam op de fiets doorkruist van Oost naar West en van Zuid naar Noord. We hadden een paar adresjes opgeschreven uit Het Parool en de Delicious. Zo wilden we echte Italiaanse espresso drinken op het IJplein in Amsterdam-Noord.
                              

De espresso bracht ons even terug naar Umbrië. Daarna zijn we door Noord naar het voormalige NDSM terrein gefietst (op aanraden van mijn vader). Het was een ware ontdekkingstocht. Het hele terrein is omgetoverd in een bedrijven terrein, met architectonische hoogstandjes tussen industrieel erfgoed.
Vanaf het NDSM terrein zijn we met het pontje teruggegaan naar het Centraal.


We hebben ook nog een snel bezoek gebracht aan het Van Goghmuseum en het Tropenmuseum. Dat is het grote voordeel van een museumjaarkaart.
Van Van Gogh nu ook het bloesemschilderij gezien, waar ik mijn brillenkoker van heb. Echt een schitterend schilderij, met een hemelsblauwe achtergrond.


Na het Tropenmuseum hebben we Watergraafsmeer doorgefietst op zoek naar een lunchadres aan het Galileï-plantsoen. Nooit geweten dat er zoveel mooie woningen in de Watergraafsmeer staan. Het heeft iets weg van Amsterdam-Zuid. Gefietst door Frankendaelpark (nooit eerder geweest), vroeger stopte ik bij het Oosterpark, ik had niets te zoeken in de Watergraafsmeer, ja 1 of 2x naar de Jaap Edenschaatsbaan meer niet. Maar nu ontdekt en een lekker broodje gegeten bij "Meer". Een adresje uit de Delicious.
Eten bij Toscanini is niet gelukt, dan hadden we 3 weken geleden al moeten reserveren. Dan maar reserveren bij Beulings in de Beulingstraat. Ook zo'n straat waar je duizend keer aan voorbij fietst of loopt, maar eigenlijk nooit in gaat. Spijt van! Want eten bij Beulings is een aanrader. Iets duurder, maar van topklasse. Ze hebben elke dag een wisselend menu. Je kiest uit 2 voorgerechten, 2 tussengerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts en daarbij krijg je allerlei verrassingen. Amuse, brood met een grassige olijfolie en gekarameliseerde boter, glaasje met iets ondefinieerbaar lekkers (gember en brandnetelthee over een huppeldepupmousse) en chocolaatjes bij de koffie. Vooraf hadden we gekozen voor Noordzeekrab met groene asperges, als tussengerecht een penne met konijnragu en verse morieljes, en JW nam poonfilet met lardo en ik longhaas op bietenpuree met gefrituurde spiering en toe, kaas met port en ??? (ai, vergeten) alles met een bijpassend wijnarrangement (deed ons denken aan de gezellige wijnproeverij bij ons thuis, met al die lekkere gerechten). Als je van lekker eten houdt en verrassende smaken, ga dan naar Beulings.

Wat doe je dan nog meer in zo'n weekend? Lunchen op het terras in het Westerpark op het voormalige Westergasfabriekterrein. En wat blijkt? Er is een evenement dit weekend geheten "Rollende keukens". Allemaal wagentjes, campers, bussen ingericht als eetplek. Zo ook de BBQ-guru, green eggs en een grote rookoven. Hebben we natuurlijk "pulled pork" geprobeerd. Varkensvlees wat de hele nacht gestoofd heeft op een BBQ en daarna uitelkaar wordt getrokken.
En last but not least, we hebben eindelijk een keer gegeten bij Loetje in de Johannes Vermeerstraat. Ik had er al vaak over gehoord van een collega en toegegeven, ze hebben hier de lekkerste biefstuk van Amsterdam (Els en Erik, jullie hebben gelijk).
Kortom, het was een culinair weekend, maar we hebben alle calorieën er meteen weer uitgefietst. Vanavond dan maar bietjes met een ouderwets lekkere gehaktbal en sla uit eigen tuin.